Belgisk klassikerlegende: Tadej Pogačar kan vinde alle monumenterne

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Belgisk klassikerlegende: Tadej Pogačar kan vinde alle monumenterne

I april 2022 viste Tadej Pogačar evnerne på brostenene, da han hentede en fjerdeplads i Flandern Rundt.
I april 2022 viste Tadej Pogačar evnerne på brostenene, da han hentede en fjerdeplads i Flandern Rundt.Profimedia
Hvis det står til Philippe Gilbert, er der intet andet end slovenerens egen risikovillighed, der står i vejen for, at Tadej Pogačar kan sejre i alle fem monumenter. For ét af de fem kræver nemlig en særlig vilje til at løbe risici.

Selvom Tadej Pogačar endnu blot er 24 år gammel, har den slovenske superstjerne allerede sejret i to af cykelsportens fem monumenter, der inkluderer Milano-Sanremo, Flandern Rundt, Paris-Roubaix, Liège-Bastogne-Liège og Lombardiet Rundt.

I 2021 kickstartede det slovenske supertalent sin monumentsamling med en sejr i det ældste af de fem løb, Liège-Bastogne-Liège, derfor også kaldet La Doyenne, ’Den gamle dame,’ og siden har Pogačar tilføjet to sejre i Lombardiet Rundt, først i 2021 og senere i 2022.

Dertil kan lægges en femteplads i Milano-Sanremo og en fjerdeplads i Flandern Rundt, og hurtigt tegner der sig altså et billede af en rytter, der har potentiale til at gøre sig gældende i samtlige af de fem monumenter.

Blandt dem, der kan tale af erfaring, når det gælder om at blande sig i toppen af alle fem monumenter, er belgiske Philippe Gilbert. Den 40-årige valloner indstillede i oktober karrieren efter en lang og glorværdig karriere, hvor det blev til sejre i fire af de fem monumenter.

Og spørger man den 40-årige legender, der også i 2012 blev verdensmester, så har Pogačar absolut det, der skal til for at vinde alle fem monumenter.

"Milano-Sanremo er som skabt til sprintere og puncheurs, Flandern og Roubaix er for de stærke og tunge drenge. Og så har du Liège og Lombardiet, der er for de letter ryttere. At vinde alle fem er meget svært. Men Pogačar er én, der kan vinde alle fem," fortæller Gilbert ifølge det hollandske cykelmedie Wielerflits.

Som bekendt har Tadej Pogačar altså også allerede hentet topplaceringer i fire af de i alt fem monumenter, men sloveneren har endnu aldrig deltaget i Paris-Roubaix, og det er netop med dette løb, at Philippe Gilbert har sit største forbehold for Pogačars chancer for at sejre i alle fem monumenter.

"Jeg snakker ikke så meget om selve kapaciteten til at vinde dén klassiker, men mere om den risiko, han ville være nødt til at løbe for at vinde i Roubaix. Som en rytter der gerne vil konkurrere om Grand Tours, ved jeg ikke, om han er villig til at løbe den risiko. Det er det store spørgsmål," lyder det fra Gilbert, der selv sejrede i Paris-Roubaix i 2019.

Til gengæld blev det aldrig til sejr i Milano-Sanremo for Philippe Gilbert, hvor belgieren dog to gange sluttede på podiet, begge gange som nummer tre.

Netop Milano-Sanremo er første monument på kalendere, og det traditionsrige italienske løb, der med sine 294 kilometer er det længste endagsløb på World Tour-niveau, bliver efter planen med deltagelse fra Tadej Pogačar. Der er til gengæld ikke umiddelbart udsigt til at se Pogačar på de toppede brosten og voldsomme pavéer i Paris-Roubaix.

Før Pogačar skal forsøge at sejre i Milano-Sanremo, skal han dog først bide skeer med sin banemand fra seneste års Tour de France, danske Jonas Vingegaard, når de to støder sammen i en giganternes duel i årets Paris-Nice. Både Pogačar og Vingegaard har fået en flot start på sæsonen, og begge har allerede hentet flere sejre, fem for Pogačars vedkommende, fire for Vingegaards.

Paris-Nice køres fra søndag 5. marts og byder på i alt otte etaper, herunder en holdtidskørsel, mens Milano-Sanremo afvikles lørdag 18. marts for 114. gang i historien.